Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015

20/01/2014 "Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τους Πιγκουίνους"

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για τους πιγκουίνους στις 20 Ιανουαρίου, μας δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθούμε για τα υπέροχα αυτά πλάσματα που "φορούν σμόκιν".

Οι πιγκουίνοι είναι πουλιά που όμως δεν μπορούν να πετάξουν και περνάνε αρκετά μεγάλο μέρος της ζωής τους μέσα στο νερό, ψάχνοντας για τροφή. Όταν τους βλέπεις στη στεριά σου φαίνονται αστείοι λόγω του περίεργου τρόπου που περπατάνε, κάτι που σε κάνει να αναρωτιέσαι ποιο είναι το φυσικό τους περιβάλλον, η στεριά ή η θάλασσα! 

Το "κουστούμι" τους λειτουργεί στην πραγματικότητα σαν καμουφλάζ και τους βοηθάει να περνάνε απαρατήρητοι από τους θηρευτές τους κατά τη διάρκεια αναζήτησης τροφής μέσα στη θάλασσα. Κοιτάζοντάς τους από πάνω το μαύρο της ράχης τους ταιριάζει με το σκούρο χρώμα του βυθού, ενώ βλέποντάς τους από κάτω, η άσπρη τους κοιλιά μοιάζει με το χρώμα της επιφάνειας της θάλασσας που φωτίζεται από τον ήλιο.

Είναι σαρκοφάγα ζώα και τρέφονται με γαρίδες, ψάρια, καλαμάρια και άλλα θαλασσινά. Έχουν έναν αδένα που φιλτράρει το αλάτι από το αίμα τους το οποίο και αποβάλουν από το ράμφος τους και άλλον έναν που παράγει λάδι με το οποίο αλείφουν τα φτερά τους για να γίνουν "αδιάβροχοι" και πιο γρήγοροι κατά τη διάρκεια της κολύμβησης

Για να αντέξουν τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες οι πιγκουίνοι πέρα από τα προστατευτικά φτερά τους έχουν κάτω από το δέρμα τους ένα πολύ παχύ στρώμα λίπους, όπως και οι φάλαινες. Δυστυχώς γι´ αυτούς μία φορά το χρόνο χάνουν εξ´ ολοκλήρου τα φτερά τους, κάτι που δυσχεραίνει την προσπάθειά τους για επιβίωση στις χαμηλές θερμοκρασίες.


Οι πιγκουίνοι ζουν σε μεγάλες ομάδες και για να μπορέσουν να ενωθούν με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους έχουν ένα συγκεκριμένο "τραγούδι" αναγνωρίσιμο από όλα τα μέλη της. Η επιβίωση του μικρού πιγκουίνου εξαρτάται από την ικανότητα της οικογένειας να αναγνωρίζει το "τραγούδι" καθώς όταν φεύγουν οι γονείς για εύρεση τροφής η επανένωση μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη.

Η κλιματική αλλαγή με ότι συνεπάγεται, δηλαδή αύξηση της θερμοκρασίας, λιώσιμο των πάγων, αύξηση της στάθμης της θάλασσας μπορεί να επηρεάσει με πολλούς τρόπους τα είδη των πιγκουίνων. Όλα τα είδη επηρεάζονται από τη μείωση του κριλ (είδος μικρής γαρίδας που αποτελεί την κύρια τροφή τους).


ΠΗΓΗ: http://www.helmepajunior.gr/dnews2.php?article_id=563

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου