Σελίδες

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗΝ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ



Το παιδί όταν παίζει συμβολικά αναπαριστά κάτι, ένα αντικείμενο, μια κατάσταση. Μπορεί να χρησιμοποιεί ένα τουβλάκι σαν τηλέφωνο, να προσποιείται πως τρώει από ένα πλαστικό πιάτο, να μεταμορφώνεται μέσω της μεταμφίεσης, σε δέντρο, μαμά , γιατρός, ζωάκι, αυτοκίνητο κ.λ.π. Επίσης το παιδί ανταποκρίνεται και όταν παίζουν οι συμμαθητές του συμβολικά, σημάδι ότι είναι σε θέση να σκεφθεί αφηρημένα: π.χ: όταν ένα παιδί μιλά στο τουβλάκι-τηλέφωνο ο συμμαθητής του τον ρωτά “μαμά;” ( Μιλάς με την μαμά σου;)

Το συμβολικό παιχνίδι εμφανίζεται στην ηλικία των 18μηνών και όσο το παιδί μεγαλώνει εξελίσσεται και γίνεται πιο σύνθετο.

Αρχικά τα παιδιά παίζουν με την κούκλα, την ταΐζουν, την κοιμίζουν, την πάνε βόλτα …

Αργότερα είναι σε θέση να κάνουν μιμήσεις π.χ: Είμαι γάτα, πουλί, σπίτι…

Όσο το παιδί μεγαλώνει αρχίζει να δίνει ρόλους σε κούκλες ή στους συμμαθητές του και στήνουν μαζί ένα παιχνίδιΗ παιδαγωγός μέσα από το συμβολικό παιχνίδι μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν, να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, να αυτοσχεδιάσουν, να αναπτύξουν την φαντασία τους, να ενδιαφερθούν για τον συμμαθητή, να εξωτερικεύσουν τυχόν άγχη και προβληματισμούς τους, να διδαχθούν τα μαθηματικά, την γλώσσα κλπ.






1 σχόλιο: